Het lokaal bestuur werkt aan het meerjarenplan voor de komende zes jaar. Het bestuur bepaalt haar doelstellingen samen met inwoners, mandatarissen en werknemers. In de week van 16 april krijgen 1850 Gelenaren een vragenlijst in de brievenbus. Op die manier kunnen zij hun mening geven over verschillende beleidsthema’s. 

In februari startte het participatietraject voor Gelenaren. Het stadsbestuur organiseerde zes focusgroepen voor verschillende doelgroepen. Tijdens deze groepsgesprekken kregen deelnemers de kans mee te denken over Geel de volgende zes jaar. Bij het indelen van de groepen werd gestreefd naar een evenwichtige samenstelling. Via een online ideeën- en suggestiemodule kunnen alle inwoners laten weten wat zij de volgende zes jaar belangrijk vinden in Geel. Ideeën posten kan nog tot begin mei via de stedelijke website www.geel.be.

 

Mening van de Gelenaar

De ideeën van de inwoners, de bevindingen van de focusgroepen en het bestuursakkoord vormen de basis voor een prioriteitsbevraging. In deze bevraging komen acht beleidsthema’s aan bod: economie en tewerkstelling; kwaliteitsvolle dienstverlening en communicatie; sociaal beleid en diversiteit; onderwijs en kinderopvang; wonen en omgeving; centrumpositie in de regio, groen en duurzaamheid; mobiliteit en verkeer. Via een representatieve steekproef nodigt de stad een heterogene groep burgers uit om deze vragenlijst in te vullen. Geselecteerde burgers kunnen kiezen om de enquête online of op papier in te vullen. Ook mandatarissen en werknemers bij het lokaal bestuur krijgen de kans om de vragenlijst in te vullen. De prioriteitsbevraging loopt tot 5 mei. Voor het invullen van de vragenlijst worden inwoners van 18 jaar en ouder geselecteerd. Het lokaal bestuur plant in september initiatieven om kinderen en jongeren te betrekken.

Goedkeuring in december

Begin juni zijn de resultaten van de enquête gekend. Met deze informatie gaan de beleidsmakers aan de slag om het meerjarenplan voor de periode 2014-2019 concreet vorm te geven. Het is de bedoeling om in het najaar duidelijkheid te hebben over de actieplannen en doelstellingen voor de komende zes jaar. Het resultaat van deze oefening wordt in september geagendeerd tijdens de gemeente- en OCMW-raad. In december legt het college het meerjarenplan voor goedkeuring voor aan de gemeenteraad.